Ja betyr ja

Det er ikke så jævla vanskelig

Å spandere en øl er hyggelig gjort, men ikke tro at jeg skylder deg noe tilbake.

Av Tina Andersen|27 november 2017

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Det er ikke så jævla vanskelig
Prinsippet om gjensidig samtykke til sex er helt avgjørende. Sex uten samtykke er et overgrep. Illustrasjoner: Madelen Foss
Det er ikke så jævla vanskelig

E

t vanlig høflig konsept når du skal forholde deg til andre mennesker er samtykke. Å vente på et ja burde ikke være så vanskelig, enten du spør om det er ledig plass på kafé-bordet, om du kan få et stykke av maten til kompisen din eller du vil ha sex med noen. Konseptet er enkelt - den andre personen skal gi et tydelig ja. Likevel er det tilsynelatende mange som sliter med å forholde seg til et aktivt samtykke når det kommer til sex. Hvorfor det?

Flere har blitt frikjent

Prinsippet om gjensidig samtykke til sex er helt avgjørende. Sex uten samtykke er et overgrep. Dessverre anerkjenner ikke lovverket alltid dette. I loven er det straffbart dersom du “har seksuell omgang med noen som er bevisstløs eller av andre grunner er ute av stand til å motsette seg handlingen”, eller dersom vold eller trusler er involvert. Da kan du dømmes for voldtekt. Det står altså ikke noe om aktivt samtykke i lovverket. Det betyr at flere har blitt frikjent for voldtekt selv om en fornærmede har sagt tydelig nei, eller ikke har sagt ja.

Likevel: hvorvidt den andre personen faktisk har lyst å ha sex er det avgjørende.

Te-metaforen

I flere anmeldte voldtektssaker er et overgrep begått overfor en person som ikke ga sitt samtykke – men verken vold eller trusler er involvert. Da blir det ofte ord mot ord, og i verste fall henleggelse dersom offeret for eksempel har blitt med overgriper hjem for deretter å ombestemme seg.

Seksuelt samtykke skjer når personene involvert har muligheten og friheten til å samtykke til seksuell aktivitet, eller si nei om de ikke ønsker det. For noen år siden sirkulerte videoen “Tea Consent”, laget av Thames Valley politiet, der de sammenligner samtykke til sex med om noen ønsker en kopp te. I videoen legges det vekt på at de færreste vil tvinge noen til å drikke en kopp te dersom de har sagt nei, eller ikke er i stand til å gi et svar. Hvorfor skal man da tvinge noen til å ha sex? Videoen er morsom og enkel, og viser hvor lett konseptet egentlig er. Man vil ikke helle te ned i halsen på en bevisstløs person, uansett hvor mye de har sagt ja til en kopp te tidligere på dagen. Prinsippet burde være lett å overføre.

Trenger ikke alltid spørre med ord

Det flere glemmer er at samtykke én gang ikke automatisk betyr samtykke når som helst. Folk kan ha en dårlig dag eller ikke ha lyst den dagen. Et ja en gang betyr på ingen måte ja alltid. Noen synes det kan være både flaut og vanskelig å spørre personen de ønsker å ha sex med om samtykke. Du trenger ikke alltid spørre med ord, men du må følge med på personen. Virker de ukomfortable, eller avslappet? Dersom den andre personen virker usikker eller du er usikker er det best å stoppe og spørre.

Organisasjonen Planned Parenthood har laget en videoserie om seksuelt samtykke, som viser hvordan man kan spørre med ord og kroppsspråk. Serien viser seksuelt samtykke steg for steg. Det trenger ikke være en lang prat. Et enkelt spørsmål om den andre personen har lyst holder.

Andre ganger trenger det ikke handle om sex, men uønsket kontakt. Alt for mange jenter og kvinner har opplevd å gå hjemover, for så å bli ropt etter eller tatt på. Det kan skje både i dagslys og midt på natten. For riktighetens skyld: mange menn opplever også å bli ropt til på veien hjem fra byen, eller for så vidt når de er ute på en klubb. De opplever også å bli tatt på mot deres vilje. Men det er ikke til å stikke under en stol at kvinner opplever det i størst grad.

Dersom du ikke har bedt om det, skal ikke en annen person ta på deg. Det burde være helt enkelt - man skal bestemme selv når andre skal ta på deg. Enten noen tar deg på skulderen, armen, hodet, benet eller i skrittet er det uønsket dersom du ikke har bedt om det. I Sverige har kampanjen FATTA samtycka engasjert mange unge aktivister til å snakke om at det faktisk bare er ja som betyr ja. Deres budskap om at samtykke er et helt grunnleggende enkelt spørsmål er populært.

Noen sammenligner hva spesielt kvinner har på seg med samtykke, eller mangel på det. Korte kjoler eller skjørt oppfatter noen som en invitasjon til å se og ta på, selv om personen sier nei. Samtykke handler ikke om hva noen har på seg. Det handler ikke om at noen har spandert en øl eller en drink. Ingen må forvente å få noe seksuelt tilbake - det er ingen som skylder deg noe annet enn et vanlig takk dersom du har spandert noe på dem. Å spandere en drink er hyggelig gjort, men det skal ikke gå automatikk i å forvente noe tilbake.

For noen virker dette vanskelig å forstå. I Norge er vi heldige som lever i et relativt likestilt land, der vi i prinsippet har like rettigheter og respekt mellom alle kjønn. Likevel opplever alt for mange å bli tatt på, ropt til eller påtvunget seksuell kontakt uten å ha bedt om det. Er det gufs fra fortiden som henger igjen? Dersom du leser kommentarfelt på nett kan du lett bli overbevist om at holdninger fra 1800-tallet lever i beste velgående der ute. I mange århundrer kunne ikke kvinner juridisk bestemme over egen kropp – så for hver gang skylden for et overgrep lempes på offeret, blir vi minnet på at mange fremdeles tror at kvinnekroppen i seg selv er en invitasjon, uavhengig om hun sa «ja», «nei» eller ingenting.

I dag er de aller fleste jenter og kvinner økonomisk uavhengige, tjener sine egne penger og kan betale for en øl på byen selv. De fleste vil også heller betale selv enn å føle at de skylder noen for drikken som ble kjøpt. Vi har heldigvis kommet utrolig langt - kvinner sees ikke på som eiendel tilhørende en mannlig slektning, slik det var for noen hundre år siden. Men holdninger tar det lang tid å bli kvitt, og det er disse vi nå må til livs.

I mylderet av videoer, flowcharts og memes om seksuelt samtykke er det lett å glemme hvor enkelt det egentlig er. Har personen lyst? Hvis svaret er ja er det kjempekult. Hvis svaret er nei, eller “jeg vet ikke”, skal en ikke presses til den andre sier ja. Respekter dine egne og andres grenser, så blir alt mye lettere. Det burde ikke være så jævla vanskelig.