F
ilm fra Sør er Oslos største filmfestival, hvor det i løpet av elleve dager vises 80 filmer fra Asia, Afrika og Latin-Amerika. Vi har tatt en titt på årets program, og presenterer her noen av de feministiske visningene vi gleder oss aller mest til:
Matangi/Maya/M.I.A
De fleste kjenner den legendariske rapperen og musikeren M.I.A, men i denne dokumentaren får vi også muligheten til å bli kjent med aktivisten, flyktningen og mennesket Mathangi/Maya. Fordi faren hennes var leder for en fremtredende opprørsgruppe på Sri Lanka, måtte familien flykte til London da Maya var 9 år gammel. Hvordan har Mayas erfaringer formet M.I.As kunst? Gjennom intervjuer, sceneopptak, og private opptak kommer den fantastiske kvinnen bak artistnavnet frem– og hun har litt å si om fremmedfrykt, rasisme, kjendishysteri, og medias feige fortielse av tamilfolkets lidelser.
Amal
Nok en dokumentar på programmet som er verdt å få med seg! Denne handler riktignok om en helt rå egyptisk tenåring: Amal. Regissøren har fulgt henne fra 14- årsalderen, og utbruddet av den arabiske våren, til reflektert 19-åring. Når gatene i Kairo går opp i flammer på hennes egen bursdag, vil hun ut og ta del i demonstrasjonene. Hun vil ikke sitte stille. Som jente blir hun selvsagt bedt om å holde seg hjemme, men i sinne og frustrasjon kaster hun seg ut i gatene, konfronterer politiet, blir dratt gjennom gatene etter håret, hele tiden mens hennes egen fortellerstemme reflekterer over fremtiden. En lovende dokumentar om en unik jente!
Rafiki
Som Film fra sør-programmet selv proklamerer: filmhistorie! Rafiki er nemlig Kenyas første film, og har allerede fått mye ros og skapt en del rabalder. Ros fordi den skildrer umulig kjærlighet, lidenskap og livsglede på en sjarmerende og gripende måte. Rabalder fordi kjærligheten er mellom to kvinner, i et land hvor homofili er straffbart. Kena og Zikis kjærlighetshistorie er av typen Romeo og Julie ganger hundre, ettersom fedrene deres er politiske rivaler, og fordi de som nevnt er kvinner. I hjemlandet har filmen blitt bannlyst, og på visningsdagen mandag 12. november kommer regissør Wanuri Kahiu til festivalen for å snakke om den globale kampen for skeives rettigheter.
Hard paint
Denne nydelige filmen skildrer livet til brasilianske Pedro. På dagtid er han en sjenert, tilbaketrukket og asosial mann i slutten av tyveårene. Om natten, derimot, danser han for andre menn foran webcameraet, dekorert i selvlysende maling. Og Neonboy er en stjerne. Men utenfor nettet finnes en hard virkelighet, med mobbing, utenforskap, identitetssøken, og macho-kultur. Det er denne virkeligheten som treffer Pedro hardt når nettaliaset hans trues. Shico Menegat spiller troverdig som ung, sint mann, og filmskaperne har skapt virkningsfulle kontraster mellom det grå hverdagslivet og Pedros indre ravefest.
Princesita
Princesita har et ganske sjokkerende plot; 12 år gamle Tamara lever i en sekt, og blir utpekt av den mye, mye eldre lederen til å en dag ta over sekten, og føde hans sønner. Først må hun gjennom et års skolegang, som et vanlig barn. I løpet av dette året skildres Tamaras oppveksthistorie, som et vakkert, forstyrrende og vondt eventyr. Miguel, lederen for sekten, bruker alt han kan av sin sosiale kontroll for å overbevise den utvalgte om at han eier kroppen hennes, og fremtiden hennes. På den andre siden forsøker læreren hennes å få svar på hvorfor den unge jenta er så redd for penetrering og kroppen sin. I sentrum står hele tiden Tamara selv, og hennes kamp for å ikke måtte bli voksen så fort. Nydelig chilensk filmkunst, om hvordan det å bli kvinne handler om å ta eierskap over sin egen kropp, og sine egne valg.
Kusama: infinity
Den som besøkte Henie Onstad i 2016 kjenner til legenden Yayoi Kusama, fra da hun stilte ut sine unike verk i Norge. Snart runder hun 90 år, og har mer enn nok livserfaring til en fascinerende dokumentar, selv om den ikke er like heftig som kunstverkene hennes. Men som alle gode dokumentarer, får man i Kusama: infinity et innblikk i mennesket bak kunstneren – oppveksten i en konservativ japansk familie under krigen, motstanden fra det konservative kunstmiljøet, og den psykiske sykdommen hun har slitt med hele livet. Med andre ord en fascinerende fortelling, om en inspirerende kvinne!
Film fra sør varer til 18. november, se resten av programmet her.