Bøker

Jentekroppens mange biter

Rått og ærlig om temaer som sjelden tas opp over middagsbordet.

Av Edel Malene Farstad| 6 september 2018

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Jentekroppens mange biter
Det jenter er lagd av belyser de ubehagelige sidene ved jenters kropp og seksualitet, skriver Edel. Foto: Kagge Forlag. Bilde av forfatter Elana K. Arnold til høyre.
Jentekroppens mange biter

H

va er jenter laget av? Hvilke deler trengs for å skape eller ødelegge en jente? Disse nokså eksistensielle spørsmålene utforskes i den amerikanske forfatterens Elana K. Arnolds nye roman Det jenter er lagd av, som nylig er utgitt på norsk på Kagge Forlag. I boka granskes de ulike delene som til sammen utgjør en jente. Boka er i berøring med hvordan disse delene kan utnyttes og utforskes, være en kilde til sorg, avsky, glede og nytelse.

Ikke minst er Det jenter er lagd av en bok som kaster lys over hvordan man som menneske skal klare å bli til noe mer enn summen av alle sine deler. 

Rått og ærlig

Nina, bokens hovedperson, er 16 år gammel, og kjæreste med Seth. Det romantiske og fysiske forholdet til gutten hun har idealisert i mange år, tar opp en stor del av livet og tankene hennes. Foreldrene hennes er fraværende, og kontakten med bestevenninnen Louise har dabbet av. Seth er det viktigste i livet, og Nina vil gjøre hva som helst for ikke å miste ham. Da kjæresten likevel slår opp med henne, og Nina finner ut at hun er gravid, tvinges hun til å revurdere sitt syn på kjærlighet, og ikke minst på seg selv.

Dette er en bok jeg skulle ønske jeg selv hadde lest da jeg var 16 år gammel, og jeg kan trygt anbefale den videre. Den har en del scener som kan være vanskelige å lese for noen, grunnet grafiske beskrivelser av sex, abort og avlivning av dyr for å nevne noe.

Forfatteren skyr ikke vekk fra noe, og skriver rått og ærlig om temaer som sjeldent tas opp ved middagsbordet. Leseren blir kjent med en ung jente som går gjennom en tung periode, og opplevelsen av ensomhet er klart til stede gjennom hele boka. Men boka rommer også varme og fine øyeblikk, og det er godt at de er der, for mye av tematikken som tas opp er nokså vond og ubehagelig.

Kvinners lidelse

”Så lenge det har eksistert kvinner, har det eksistert måter å straffe dem på for å være kvinner”. Sitatet kommer fra moren til Nina mens de to er i Italia og ser på ulike skulpturer som avbilder lidende kvinneskikkelser.

Gjennom hele boka drar Arnold paralleller til historier om kvinnelige helgener og historiske skikkelser som har blitt straffet, torturert, voldtatt og drept. De groteske, mørke og vonde aspektene ved kvinnekroppen og kvinnelivet har en stor plass i boka, og den historiske utnyttelsen og objektiviseringen av kvinner går som en rød tråd gjennom Det jenter er lagd av. Forfatteren balanserer godt dette historiske perspektivet med den moderne fortellingen om Nina og hennes gjenkjennelige problemer og utfordringer knyttet til denne tematikken.

Ufarliggjøring av kvinnekroppen

Dette er en brutalt ærlig, men likevel vakker og til tider humoristisk bok som utforsker den unge kvinnekroppen fra flere ståsteder og innfallsvinkler. Tematikken er verken ny eller uutforsket – tenåringsjente, kjæreste, graviditet, abort. Likevel føles aldri boka kjedelig eller som noe du har lest før, takket være Arnolds engasjerende skrivemåte, og inkluderingen av de mange korte novellene som er spredt rundt i boka.

Det jenter er lagd av belyser de vanskelige og ubehagelige sidene ved jenters kropp og seksualitet, og bidrar slik til å ufarliggjøre dem.