H
va som skiller en feministisk julegave fra en ikke-feministisk gave, er ikke godt å si. Men litt sånn generelt kan en allikevel slå et slag for at en feministisk julegave sprer feminismens revolusjonerende budskap, gjennom ord, handling eller kun ved å eksistere i seg selv.
Her har vi samlet et knippe ulike forslag, og håper du finner noe som kan inspirere og glede.
En hjelpende hånd
Fra Krisesentersekretariatet sin beskrivelse: ««Elisabeth» ble sendt til Norge som en vare. Et brutalt, kriminelt nettverk av menneskehandlere sendte henne til Norge, der hun trodde hun skulle på ferie. I stedet ble hun tvunget inn i prostitusjon. Norsk politi ba «Elisabeth» om å være informant mot noen av de farligste grupperingene av organisert kriminalitet i Norge, mot lovnader om oppholdstillatelse. Nå vil Utlendingsnemnda kaste henne og søsteren ut av landet, og dermed settes de begge i livsfare. De er truet på livet av det kriminelle nettverket. Etter alt «Elisabeth» har gjort for å hjelpe norsk politi med å avdekke og oppløse kriminelle nettverk, står hun og søsteren igjen alene — livredde for fremtiden. «Elisabeth» og søsteren stevner nå UNE for retten, gjennom sin advokat Silje Stenvaag. Det koster penger, og vi trenger din hjelp for å kunne gå til rettsak.»
Gi et frivillig beløp via Facebook, eller bruke kontonummer 15061425451 (merk betalingen med «innsamlingsaksjon 2018»). Lag et kort hvor du informerer om saken som gave til en som er like opptatt av kvinners rettssikkerhet som deg selv.
Ellers verner Sabima om norsk natur, Redd Barna lar deg bidra med rent vann og vintersko, og arbeidet til NOAS - Norsk organisasjon for asylsøkere er det alltid verdt å støtte. Etter et år der kvinners rettigheter nok en gang synes å være et byttekort for de mektige, anbefaler vi også å gi et beløp til Kvinnefronten. I retur får du et fint kort med teksten «godt nytt kvinnekampår!».
Opplysende (eller bare interessant) lesestoff
Ulyd, Hedda Lingaas Fossum, red.
Antologien er full av bredde, historisk perspektiv og visdom, og den blottlegger mange av de undertrykkende mekanismene i samfunnet. Ikke minst vil forfatterne samle det mange i dag opplever som en fragmentert feminisme, og Ulydetterlyser og understreker viktigheten av samhold. Feminisme finnes ikke uten solidaritet.
Les hele Karins anmeldelse her.
Kvinner i kamp, av Marta Breen og Jenny Jordahl
Kvinner i kamp er boka for deg som vil lære mest mulig om feminismens historie på kortest mulig tid. Dessuten er dette en historiebok av det mer fengende slaget, hele boka er i tegneserieformat, noe som gjør den superenkel å lese samtidig som innholdet er kunnskapsspekket.
Les hele Jenny sin anmeldelse her.
Ikkje ver redd sånne som meg, av Sumaya Jirde Ali
Ikkje ver redd sånne som meg er en stor, liten bok. Liten fordi den kun er på 91 sider, stor fordi hver eneste side er fylt med Alis fantastiske evne til å fortelle om følelsen av annerledeshet. Mange husker nok mediedekningen av hetsen og truslene som førte til at samfunnsdebattanten og forfatteren valgte å trekke seg fra årets 8. mars-markering i Oslo. Med denne boken holder hun på mange måter den talen vi savnet på kvinnedagen, uten at fokuset tas bort fra den viktige, personlige erfaringen av å bli gjort til en fremmed i sitt eget land: “Eg var 14 år og ville heim igjen. Noreg var ikkje heimen min. 22. juli 2011 hadde gjort meg heimlaus.”.
The Hate U Give, av Angie Thomas
Denne rå, morsomme og ærlige boken handler om 16 år gamle Star. Hun vokser opp med føttene plantet godt på jorda, men i to ulike verdener – det fattige nabolaget hun bor i, og rikmannsskolen foreldrene har sendt henne på. En dag blir Star vitne til at en politimann skyter og dreper den uvæpnede kompisen hennes. Som det eneste vitnet må hun velge om hun skal være «flink» og stille, eller bruke stemmen sin, og risikere sitt eget liv. Språket er realistisk, uten å være kleint, og skildringen av den amerikanske samtiden kommer til å gjøre THUG til en evig klassiker.
Jenteloven, av Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa
Det er velkomment med en bok som «Jenteloven» som går inn for å gi jenter handlekraft til å motstå forventninger til hva jenter bør være. I tillegg går boka inn for å tilintetgjøre samfunnets eksisterende morallover om «passende femininitet». Med dette inviteres jenter til å være jenter på akkurat den måten de sjøl har lyst til og ønsker. For det finnes naturligvis ingen rett eller gal måte å være jente på. Det kan aldri være et spørsmål om «hva jenter bør», men istedet «hva jenter vil».
Abonnement på tidsskrift:
Fett Et abonnement på Fett sikrer glimrende feministisk lesestoff året rundt. Tidsskriftet kommer ut fire ganger i året, og hver utgave er fullpakket med grundige feministiske analyser av samfunn, kultur og politikk.
Melk kulturtidsskrift setter underrepresenterte perspektiver innen LHBTIQ-historie i sentrum. Med Melk blir det mye lettere å lære om skeiv kulturhistorie, da tidsskriftet presenterer og løfter fram historiene, perspektivene og uttrykkene mainstream-media sjelden forteller om. Abonnement kan kjøpes her.
Voks er et tidsskrift med fokus på kjønn, identitet, kunst og kultur. Fjerde utgave, Språk, ble nylig lansert, og er den perfekte gave til alle interessert i hvordan språk og identitet skapes og samhandler i en global verden. Et abonnement gir deg to utgaver i året.
Gaver som (nesten) ikke koster
En gave trenger verken koste eller kreve særlig av den som gir. Grønne Jenter har laget en sak på shoppingfrie julegavetips, og Framtiden i våre hender presenterer her 243 opplevelser du kan gi bort.
Og en som virkelig gjør det:
Men vil du slå på stortrommen kommer Michelle Obama til Oslo 11. april. Fortsatt er det mulig å få tak i billetter. Just sayin'. I samme kategori er alle kule arrangementer og konserter du kan ta med kjentfolk på - det må heller ikke være avtalt på forhånd. Nok å vite at en til neste år skal gå på en gøy forfattersamtale sammen.
Ønsker alle lesere en flott og varm jul!
Illustrasjon: Jenny Jordahl