
H
ar du noen gang fått høre at du er for flink eller for forsiktig av deg? Eller kanskje heller at du «tar for mye plass, ler for høyt eller raper for åpenlyst»? Det finnes så mange krav til det å være jente. Ikke vær for utfordrende kledd (du vil vel ikke bli sett på som en hore?), men vær likevel seksuelt frigjort. Ikke vær for brautende og frampå, men vær likevel sterk og selvstendig. Ikke vær så nærtagende og sutrete, men si likevel ifra og stå opp for deg selv.
Som jente kan en lett føle på at en aldri vil bli nok i seg selv. Fordi samfunnet alltid forventer at du må bli litt mindre av det ene, litt mer av det andre. Enklere sagt, bli så lik den maskuline normen som mulig, men likevel aldri bli vurdert på lik linje med gutter – fordi du er uansett «jente».
«Fordi du er jente»
Skuespiller og samfunnsdebattant Ulrikke Falch og stand up-komiker Sofia Frøysaa vil ha en slutt på at jenter blir fortalt at de ikke bør være «for mye» på hverken den ene eller andre måten. De to vil ha en slutt på at jenter skal bli fortalt hvordan de bør oppføre seg, kle seg eller se ut. Falch og Frøysaa har samlet sine personlige erfaringer med moralisme og sexisme som rammer dem «fordi de er jenter». Det har blitt til boka «Jenteloven» hvor 1) jenter skal bli oppmerksomme på diskriminering og trakassering i hverdagen, og 2) hvor jenter får vite hvordan de skal håndtere slike erfaringer.
«Jenteloven» kan leses av gutter og jenter. Fordi boka dypest sett handler om sjølve samfunnet der vi alle lever og hører hjemme. Samfunnet er lagt til rette for at jenter først og fremst vurderes fra et generalisert maskulint perspektiv på hva som er «det passende» for en jente. Utfallet blir urimelige og urettferdige moralske grenser, spesielt for jenter.
Det er helt lov å være jente
Det er velkomment med en bok som «Jenteloven» som går inn for å gi jenter handlekraft til å motstå forventninger til hva jenter bør være. I tillegg går boka inn for å tilintetgjøre samfunnets eksisterende morallover om «passende femininitet».
Med dette inviteres jenter til å være jenter på akkurat den måten de sjøl har lyst til og ønsker. For det finnes naturligvis ingen rett eller gal måte å være jente på. Det kan aldri være et spørsmål om «hva jenter bør», men istedet «hva jenter vil».
Og hva er det boka til Falch og Frøysaa vil? Sett med mine feministbriller er «Jenteloven» en bok som vil gjøre rettferdighet til virkelighet. En bok som sier: Det er faktisk helt lov til å være jente på akkurat den måten som passer deg. Jeg gleder meg.
«Jenteloven» utgis nå i august på Gyldendal forlag. I mellomtida kan du høre på Aurora sin «Queendom», og kjenne på varmen fra et ekte rettferdig sted hvor ingen bør være noe annet enn det de sjøl vil være.