Kåseri

Herrenes og damenes tale

Stereotypier, myter og fordommer: en tale i patriarkatets tjeneste krever god forberedelse. Vi viser deg hvordan!

Av Miriam Natvig|22 november 2017

Share on Facebook Share on Twitter Share by email
Herrenes og damenes tale
Et mesterstykke i retorisk oppvisning? Foto: Kaine Reinholdtsen
Herrenes og damenes tale

J

ulebordsesongen er her for fullt, og vi sitter alle og gruer oss til å muligens bli utpekt som den som må holde damenes eller herrenes tale. Men hvis ulykka er ute og det skulle bli din tur i år, fortvil ikke: Under Arbeid gir deg fem steg til å mestre denne utsøkte sjangeren, dette mesterstykket i retorisk oppvisning.

1. Første bud til alle taleskrivere: kjenn ditt publikum. Det innebærer å gjøre litt research: hvor trangsynte meninger kan man uttrykke her, på din arbeidsplass eller i din vennegjeng, og komme unna med det? Sleng gjerne ut en kommentar med mannsjåvinistiske undertoner i lunsjen for å lodde stemninga. Da et høyt alkoholinntak øker toleransen for problematisk innhold, er det lurt å bruke denne  formelen for å beregne hvor akseptabelt et gitt utsagn vil være på julebordet. På en skala fra 1 til 10, der 1 er totalt upassende og 10 er sannheten selv, kan du gå legge til 2-4 poeng dersom publikum er middels beruset. Hvis mer enn tre fjerdedeler av publikummet ditt er hvite menn, kan du trygt legge til 5 poeng.

Eksempel: hvis ”jeg synes jo at #metoo lager litt for mye styr” har en score på 4 (ganske upassende) på din arbeidsplass, kan du trygt legge til 4 poeng. Siden 4+4=8 kan vi nå se at det vil være nesten helt akseptabelt å undergrave kvinners opplevelser i din tale under julebordet.

2. Så gjelder det å velge ut tre til fem utdaterte stereotypier om det motsatte kjønn – ingen herrenes eller damenes tale med respekt for seg selv kan la være å støtte opp om kjønnsroller à la 1950-årene. Disse skal helst presenteres som vitser, slik at alle kan le og late som om de ikke vet at hele talen, sammen med konseptet, er til å gråte av. Skulle du i et tiendedels sekund innse at du bidrar til å bremse likestillingen, gjelder det å ha nok en slitsom stereotypi på lur for å døve den dårlige samvittigheten.

Her er et strålende eksempel fra 1001taler.no: Vi har jo alle hørt om mannen som vant i Lotto og sa til kona at hun skulle pakke kofferten. ”Hvor skal vi?” spurte kona, og mannen svarte ”du skal ut, for nå har jeg råd til å hushjelp!”. Garantert en hit!

3. Neste steg dreier seg om talens uttalte formål, nemlig å hedre dine kolleger av det motsatte kjønn. Siden kvinne/mann-distinksjonen som regel er den mest fremtredende både med tanke på egenskaper og arbeidsoppgaver burde ikke dette være noe problem. Å «hedre» betyr så klart i denne sammenhengen å fornærme. Stereotypier, myter og fordommer: her skal ingenting ha sitt opphav i hvordan ting virkelig henger sammen.

Allikevel: innimellom kan en være fristet til å dekonstruere hele premisset for talen. Å si at du ikke tror på 1950-tallets kjønnsroller på julebord er som å fortelle små barn at julenissen er en konstruksjon. Vårt råd er  å «stick to the status quo», som de sier i High School Musical. Ingen vil vel være den kjipe på julebord?!

4. Når du har valgt dine vitser og unngått inkonsistens er det tid for å øve. Forbered deg på mange timer foran speilet, da denne typen taler er meget krevende. Det kommer av at du må si en hel del ting som gjør at du fremstår som en drittsekk, samtidig som du må la være å fremstå som en drittsekk. Så det er ganske vanskelig, og som vi alle vet går det ofte galt – damene og herrene som taler ender opp med å fremstå som drittsekker uansett, timevis av øving foran speilet til tross. Forskerne jobber fortsatt med å avdekke årsaken.

5. Når du har skrevet talen og øvd på å levere den kan det hende at du sitter igjen med en litt dårlig følelse. Det kan være flere grunner til dette – kanskje du har miskalkulert i steg 1 eller valgt feil vitser i steg 2? Hvorfor har talen motsatt effekt, der godt og avslappet humør snus til oppgitte blikk og hoderisting? Kanskje fordi vi er på slutten av 2017, i en tid der sexister ikke lenger får bestemme hva som er humor og hva som ikke er det. Damenes og herrenes tale har i alle år levert et verdenssyn som snur en helt fin kveld med kollegaer til en kveld i mannssjåvinismens tegn. Hvor lett er det egentlig å gi beskjed om at trakassering og objektivisering er ugreit, rett etter at Petter har fått hele salen til å le av hvor typisk kvinnelig det er å spille offer?

Så kan det jo også være tilfellet at å snakke i patriarkatets tjeneste rett og slett ikke er noe for deg. Da kan det være du må vurdere å holde en tale basert på et annet, mer konstruktivt dikotomi i samfunnet. Noen forslag er: A-menneskenes tale og B-menneskenes tale, de som tar ut av oppvaskmaskinen på jobb sin tale og de som ikke gjør det sin tale, syklistenes tale og bilistenes tale, de som stjeler mat fra felleskjøleskapet sin tale og de som ikke gjør det sin tale – lista er lang og kun fantasien setter grenser. Poenget er å avskaffe et konsept som for lengst burde ha blitt lagt på hyllen. 

Godt julebord!